Persberichten

Persbericht november 2014

Concert op zaterdag 29 november om 20.15 uur in de Plantagekerk te Zwolle en zondag 30 november om 15.00 uur te Meppel.

 Het HanzeOrkest speelt de grote symfonie van César Franck, de enige symfonie die hij naast de vele andere composities heeft  geschreven.  De prachtige melodieën, de romantiek, de schitterende instrumentale solo’s zullen weldadig klinken in de Plantage Kerk.

 Het programma opent met de Ouverture “Manfred” van Schumann en daarna is het HanzeOrkest begeleider van de zeven leden van het “Zwols Collectief”.  Zij soleren in twee werken van Mozart. U hoort twee delen uit de Sinfonia Concertante voor hobo, klarinet, hoorn, fagot. En één deel uit de Sinfonia Concertante voor viool, altviool en cello met orkest. Dit laatste is echt heel bijzonder en wordt in Nederland weinig uitgevoerd. De muziek moest speciaal in Amerika worden besteld.

 Het HanzeOrkest viert volgend jaar zijn 25 jarig bestaan en is een bekend gezicht in Zwolle.  Het Zwols Collectief is in 2013 opgericht en bestaat uit zeven professionele musici die samen regelmatig concerten verzorgen in Zwolle en in de regio. In een unieke combinatie van drie blazers en vier strijkers speelt het collectief in wisselende formaties muziek van Beethoven tot Piazzolla.

 Tijdens de concerten met het HanzeOrkest brengt het Collectief ook een eigen werk. De Zwolse componist Emiel Stöpler schreef voor het Zwols Collectief Dawn en Fair Skies. Voor meer informatie over deze componist: http://www.emielstopler.nl

De eerste compositie, Dawn, is de opening van de vierdelige suite From Dawn to Dusk en roept het verstilde beeld op van een opkomende ochtendzon. Het tweede werk, Fair Skies, is het eerste deel van Three Movements for Septet. Net als veel van Stöplers andere muziek, is het geïnspireerd op de natuur en de liefde voor het leven zelf.

 Programma:

Schumann        Ouverture Manfred opus 115

Mozart              Sinfonia Concertante KV 320a en KV 297b

Stöpler             Dawn & Skies

Franck              Symfonie in d mineur

 Zaterdag 29 november om 20.15 in de Plantagekerk te Zwolle

Zondag 30 november 15.00 uur in de Grote- of Maria Kerk te Meppel

 Kaarten € 15,- kinderen t/m 16 jaar gratis

Voorverkoop € 12.50

 

Voor meer informatie en voorverkoop: www.hanzeorkest.nl en www.hetzwolscollectief.nl

 

 

 

 

Persbericht april 2014.

De twee Brahms pianoconcerten door het HanzeOrkest

 Op 12 april in Zwolle en op 13 april in Meppel worden de twee pianoconcerten van Brahms uitgevoerd door het HanzeOrkest olv Frank Adams met medewerking van Mengjie Han en Christian Sanders.

De twee pianoconcerten van Brahms gelden als de symfonieën onder de pianoconcerten.  Het zijn monumentale romantische werken uit twee contrasterende fases van Brahms leven: het eerste concert  werd verguisd,  het 25 jaar later geschreven tweede de hemel in geprezen.   We zien een onstuimige  en Hongaarse Brahms  in het eerste concert en een rijpe  bedachtzame componist met een zeer kleurrijk palet in het tweede. Beide concerten zitten vol veeleisende pianistische hoogstandjes en prachtige dialogen met het orkest en haar solo-instrumenten. Twee jonge nederlandse pianisten laten hun kunsten horen.

Mengjie Han (1989) (eerste pianoconcert) kreeg zijn eerste pianolessen op zesjarige leeftijd.Vanaf 2000 studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag onder Marlies van Gent en sinds 2008 aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Mengjie heeft prijzen gewonnen op onder andere het Steinway Pianoconcours , het YPF Pianoconcours , het Prinses Christina Concours en het Internationale Maria Campina Pianocompetition.Als prijswinnaar van het Prinses Christina Concours heeft Mengjie concerten gegeven in Athene, Tunesië, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Canada, op uitnodiging van de Nederlandse ambassades en consulaten.Hij treedt regelmatig op als solo pianist met orkesten en speelt veel kamermuziek. Hij maakt deel uit van het Amatis Piano Trio.

Christian Sanders (1988) (tweede pianoconcert)  begon op 7-jarige leeftijd met het volgen van muzieklessen. Op de leeftijd van 12 jaar werd hij toegelaten als student Vooropleiding aan het Prins Claus Conservatorium en volgde deze opleiding voor de periode van 5 jaar. Gedurende de eerste 2 jaar van deze Vooropleiding studeerde hij bij de Hongaarse pianiste Klára Würtz. Tot drie keer toe haalde hij de finales van het Prinses Christina Concours (regio noord) en won hij in 2005 de 2e prijs op het Internationale Schubert Concours in Roese (Bulgarije). Hierna kreeg hij les van Tamara Poddubnaya en haar assistente Nata Tsvereli. Hij volgde diverse masterclasses onder anderen bij Rian de Waal, David Kuijken, en John Glazer (VS). In de zomer van 2009 bereikte hij de halve finale van het Internationale Brahms Concours i in Pörtschach (Oostenrijk). In december 2011 heeft Christian deelgenomen aan de International Piano Contest "San Nicola di Bari" in Bari, Italië. Hij bereikte hierbij de finale.In 2010 heeft hij aan het Prins Claus Conservatorium zijn eindexamen behaald. Momenteel volgt hij de Masteropleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.

Zaterdag 12 april om 20.15 uur in de Plantagekerk te Zwolle

Zondag 13 april om 15.00 uur in Schouwburg Ogterop te Meppel

Kaarten zijn € 15,- , kinderen  t/m 16 jaar gratis!

 

Persbericht maart 2014

Het HanzeOrkest presenteert een bijzonder project. De beide pianoconcerten van Johannes Brahms, nu te beluisteren in één concert.

Zaterdag 12 april om 20.15 in de Plantagekerk te Zwolle, zondag 13 april om 15.00 in schouwburg Ogterop te Meppel.

Het HanzeOrkest is het semi-professioneel symfonieorkest uit Zwolle. Afgestudeerde en goede amateur musici vormen samen een muzikaal ensemble dat al veel lovende recensies heeft gehad. Frank Adams is een bevlogen dirigent die het orkest telkens weer meeneemt in de gekozen werken. Deze keer is het orkest geheel ondergedompeld in muziek van Brahms.

De pianoconcerten van Brahms nemen in de muziekliteratuur een unieke plaats in. Het zijn geen ‘virtuozenconcerten’ waarbij het orkest alleen de rode loper mag uitleggen voor de kunsten van de solist. Orkest en piano krijgen van Brahms een gelijkwaardige rol in wat je kan noemen twee  symfonische concerten voor piano en orkest.

 

Voorverkoop op www.hanzeorkest.nl €12,50 voor volwassenen. Kinderen tot en met 16 jaar gratis.

 

Persbericht januari 2014

Repetities HanzeOrkest voor bijzonder Brahmsproject woensdag  22 januari van start 

Het Zwolse HanzeOrkest start woensdag de repetities voor een wel heel bijzonder project. Op 12 en 13 april klinken in Zwolle en Meppel de beide pianoconcerten van Johannes Brahms.

Wie mee wil spelen is van harte welkom bij onze open repetities: komende woensdagen 19.15 uur Celeanum Zwolle. Speel je viool, altviool of contrabas, dan kan je zo komen. Andere instrumentalisten graag eerst contact opnemen via www.hanzeorkest.nl

 

 

Persbericht november 2013

HanzeOrkest met sopraan Deirdre Angenent    

Het HanzeOrkest geeft zaterdag 23 november in de Zuiderkerk te Zwolle en  zondag 24 november  in de Grote of Mariakerk in Meppel twee concerten.  Deirdre Angenent zal Charlotte Margiono vervangen. Margiono is ivm een infectie aan de luchtwegen niet in staat te zingen. Deirdre Angenent is misschien wel de belofte die Margiono was in de jaren 80 van de vorige eeuw. Onlangs werd ze geroemd als de "openbaring van de IVC Wagner Academy". Zij vertolkt de Wesendoncklieder van Wagner. Alleszins de moeite waard dus om te komen luisteren. 

Het HanzeOrkest , het semiprofessioneel symfonieorkest uit Zwolle, speelt, onder leiding van vaste dirigent Frank Adams verder de 3e symfonie (Eroica) van Beethoven , een heldendicht en eerbetoon aan Napoleon. Het concert begint met Pelléas et Mélisande van Gabriel Fauré.  

Kaarten € 17,50 en € 7,50

Voorverkoop tot 21 november op www.hanzeorkest.nl € 15,- en €5,-

 

Persbericht oktober 2013

Zaterdag 23 en zondag 24 november CONCERT

Het HanzeOrkest olv Frank Adams speelt zaterdag 23 november om 20.15 uur in de Zuiderkerk te Zwolle en zondag 24 november in de Grote of Mariakerk in Meppel, 15.00 uur

Solist: Charlotte Margiono (sopraan)

 Op het programma staan de volgende werken:

Fauré                     Pelléas et Mélisande

Wagner                 Wesendonckliederen

Beethoven              Symfonie nr 3 ( Eroica)

 

Het HanzeOrkest is het semi-professioneel symfonieorkest uit Zwolle. Het afgelopen voorjaar bracht het orkest samen met Carel Kraayenhof in een bijna uitverkochte Spiegelzaal een Zuid-Amerikaans programma.

Nu is de wereldberoemde sopraan Charlotte Margiono solist. Zij zingt de Wesendonck-liederen van Richard Wagner.

Wie anders zou deze liefdesliederen beter kunnen vertolken. Margiono schitterde over de gehele wereld in grote rollen in de opera en trad op met o.a het Koninklijk Concertgebouworkest en de Berliner Philharmoniker. In 2011 nam ze afscheid van het operaleven, waarna ze, na een korte stop, gelukkig haar zangcarrière heeft voortgezet. Ze is zich meer gaan toeleggen op de liedkunst, nu dus met het HanzeOrkest in Zwolle en Meppel.

Frank Adams is nu twee jaar de chefdirigent van het orkest. Hij heeft de gave het HanzeOrkest boven zichzelf te laten uitstijgen. Ook hij heeft internationale ervaring met grote orkesten en zal niet alleen de soliste goed begeleiden, maar ook de Eroica van Beethoven laten horen zoals Beethoven het bedoeld heeft: een heldendicht en eerbetoon aan Napoleon.

Het concert begint met Pelléas et Mélisande van Gabriel Fauré.  Op 17 mei 1893 vond in het Theatre des Bouffes-Parisiens de premiére plaats van het symbolische drama 'Pelléas et Mélisande' van Maurice Maeterlinck. Dit toneelstuk maakte diepe indruk op een aantal componisten die dit werk dan ook als inspiratiebron kozen voor composities. In 1901 ging de suite Op. 80 in première en werd heel populair.

Zwolle aanvang concert 20.15 uur Zuiderkerkstraat 23  8011 HE Zwolle
Meppel aanvang concert 15.00 uur Hoofdstraat 52 7941AJ Meppel

Prijzen: €17,50 cjp/jongeren €7,50

Voorverkoop € 15,- cjp/jongeren € 5,- op www.hanzeorkest.nl, als u nu bestelt maakt u kans op een kaartje met 33% korting!

 

 afbeelding

 

Persbericht september 2013

 

Open repetities Hanzeorkest

11 september starten de repetities voor het volgende project van het HanzeOrkest in Zwolle.

Na het zeer succesvolle concert met Carel Kraayenhof in mei, heeft het orkest opnieuw een solist van wereldnaam weten aan te trekken. Sopraan Charlotte Margiono zingt in november de Wesendoncklieder van Wagner. Verder zet het orkest zijn tanden in o.a. de derde symfonie (Eroica) van Beethoven..

Is dit semi-professioneel symfonieorkest iets voor jou? Spreekt het programma je aan? Kom dan in de maand september vrijblijvend muzikale sfeer proeven. De repetities zijn woensdagavond vanaf 19.15 in het Celeanum te Zwolle. Leden komen uit Zwolle en wijde omgeving. Vooral strijkers zijn van harte welkom!!

Voor meer informatie zie onze website: www.hanzeorkest.nl