DirigentFrank Adams

Frank Adams studeerde directie Eerste en Tweede Fase aan het Brabants Conservatorium.

Adams prijst zich gelukkig tijdens zijn opleiding te hebben mogen werken met zowel Etienne Siebens, Otto Tausk en Jorma Panula. Dat hij voor zijn afstudeerproject vervolgens van het directiebestuur van Het Conservatorium van Utrecht de volledige vrijheid kreeg een eigen project in te vullen, was een blijk van vertrouwen in een perfect eindresultaat. Adams maakte in samenwerking met de operaklas een eigentijdse productie van Mozart’s ‘Le Nozze diFigaro’, ‘Cosi fan Tutte’ en ‘Don Giovanni’. Het resulteerde in een werkweek met aansluitend drie concerten. De jury bestaande uit Jan Stulen, Charlotte Margiono en Etienne Siebens was lovend over dit project. “Hij weet zijn Mozart kennis en muzikale opvatting perfect over tebrengen op de orkestmusici en heeft een enorm gevoel voor communicatie met alle zangers.”

Tijdens zijn studie deed Adams masterclasses bij orkesten als Holland Symfonia, het Russisch Staatsorkest in Moskou en het Bulgaars Staatsorkest uit Ruse. Steeds werd hij geselecteerd om tijdens de concerten te dirigeren. Zo dirigeerde hij ‘Schilderijen van een tentoonstelling’ van Modest Mussorgsky en ‘Le Prelude a l’après midi d’un Faune’ van Claude Debussy. Adams wordt na zijn afstuderen gecoacht door Etienne Siebens en Wim Witteman. Met Witteman bestudeert hij door het maken van harmonische- en structuuranalyses het gehele repertoire van de klassieke muziek.

De basis voor het uitvoeren van klassieke muziek heeft Adams gevonden in uitvoeringspraktijk 18e eeuw (de eeuw van de verlichting) in de overtuiging dat kennis en visie op deze uitvoeringspraktijk essentieel is voor het uitvoeren van het hele muziekrepertoire. Hij bestudeerde alle belangrijke literatuur van o.a. Johann Joachim Quantz, Leopold Mozart, Johann Mattheson, Daniel Gottlob Turk en Frans Vester. Hij kreeg de unieke kans om de complete Beethoven symfonieëncyclus te bestuderen bij Frans Brüggen met zijn Orkest van de 18e Eeuw.

Adams is ook artistiek leider/ chef dirigent van Kamerata Zuid. Het nieuwe professionele kamerorkest van de stad Tilburg. Hij dirigeerde afgelopen jaren bij o.a. Asko/Schönberg Ensemble, J.O.N.G Ensemble, Janacek Philharmonic Orchestra, Kamerorkest van het Congres in Buenos Aires, Kamerorkest en koor van Resistencia(Chaco), Nationaal Jeugdorkest van Argentinië (El Sistema), Jeugdorkest van de stad Buenos Aires, Club Classique en Orquesta Sinfònica de Corrientes.

Adams heeft ook in 2017/2018 al diverse gastdirecties en projecten in binnen– en buitenland op zijn agenda.